Woensdag gehaktdag, maar dan net even anders. Het gehakt wordt hier gevormd tot een smakelijke burger. Fruit doet het bij mij altijd goed in de keuken, ook bij hartige gerechten. Wees gul met de hoeveelheid aardbeien om de burger extra lekker te maken. Ervaar hoe zoet en zout hand in hand samengaan. 

Hoofdgerecht | 2 of 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

Wat heb je nodig?

Voor op je boodschappenlijstje
6 aardbeien (of meer!) 
1 eetlepel balsamico
4 plakken spek
2 eetlepel ghee (verdeeld) of gesmolten boter
½ rode ui, in dunne ringen
450 gram rundergehakt van goede kwaliteit
Snufje zout en peper

Onmisbaar keukengerei
Grillpan of barbecue "Een ongewone combinatie die verrassend lekker uitpakt."


Bereidingswijze

Was voordat je gaat beginnen de aardbeien goed af en ontkroon ze alvast. Snijd ze doormidden en doe de aardbeien in een klein pannetje met balsamico wat je zachtjes aan de kook brengt. Nadat ze twee minuten gekookt hebben en ze zacht aanvoelen leg je ze even in een bakje opzij.

Pak de plakken spek erbij en bak ze in een schone pan op middelhoog vuur. Je hoeft hier verder geen andere vetten aan toe te voegen. Zodra ze lekker krokant kan je ze het beste even laten uitlekken op keukenpapier. Doe één eetlepel ghee bij het baconvet in de pan en wacht totdat het gesmolten is. Doe dan de uien in de pan die je zo’n vijf minuten laat koken totdat ze zacht zijn. Blijf wel goed in de pan roeren, aangebakken uien zijn niet bevorderlijk voor het gerecht. 

Verdeel het gehakt in twee porties. Haal er met een vorm hamburgers uit met een dikte van 2 cm. Druk met je duim in het midden van de burger en bestrooi de burgers aan beide kanten met peper en zout. Verhit je grillpan op hoog vuur en bestrijk de burgers met 1 eetlepel ghee in. Grill ongeveer 3 minuten tot één kant goudbruin is. Draai de burgers om met een spatel en grill ze nog eens 4 minuten. Als je ze uit de pan haalt kan je ze het beste even 2 minuten op een bord laten liggen. 

Tot slot het mooiste van alles. Leg de burgers op de broodjes en beleg hem met de gebakken spek, de zachte uien en de aardbeien. De smaak zal heerlijk zijn, beloofd. 
De inspiratie voor dit recept is opgedaan bij www.inmyredkitchen.com
Back to Top